95-vuotta täyttänyt Onerva Mäki on visionääri, keskustelija ja rohkea tekijä, joka on mittavalla urallaan luonut uutta, kouluttanut useilla mantereilla ja muuttanut monen elämän suunnan.
Onerva mäen haastattelu
Kuuntele alta Onerva Mäen haastattelu lapsuuden ja nuoruuden ajan tapahtumista:
Onerva Nummelin syntyy 16.12.1926 Ahlaisissa
kauppiasperheen esikoiseksii
Oppilaana Porin Suomalaisessa Yhteislyseossa, kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1947. Sodan aikana Onerva toimii pikkulottana ja valitaan reippautensa vuoksi leikkaussaliin avustajaksi
.
Kuuntele alta Onerva Mäen haastattelu opiskeluajan ja työelämään siirtymisen tapahtumista:
Valmistuminen Helsingin v.a. Opettajakorkeakoulusta. 22-vuotias Onerva valitaan ennen valmistumistaan opettajanvirkaan Raajarikkoisten koulusäätiöön (nyk.Valteri-koulu Ruskis) ja hän aloittaa työt sisäoppilaitoksessa Helsingin Alppikadulla syksyllä 1950.
Onerva opiskelee Iso-Britanniassa kaksi kuukautta fyysisesti vammaisten lasten kuntoutusta ja jälkihoitoa. Hänet valitaan UNICEFinkoulutukseen osana suomalaista tiimiä, joka pääsee mukaan kehitysmaakiintiössä, sillä sodanjälkeinen Suomi laskettiin kehitysmaaksi. Onervan kansainvälinen verkosto alkaa rakentua.
Opiskelu jatkuu Yhdysvalloissa ASLA-stipendillä 9 kuukauden ajan. Onerva opiskelee mm. CP-lasten puheterapiaa.
Kuuntele alta Onerva Mäen muistelmia Niilo Mäen tapaamisesta:
Avioliitto Niilo Mäen kanssa.
Fulbright Leader-apuraha Yhdysvalloissa opiskeluun.
1960-luvulla Onerva muuttaa Jyväskylään ja 12-vuotinen kausi Jyväskylän kunnallispolitiikassa alkaa. Hän toimii mm. kaupunginvaltuustossa, koululautakunnan varapuheenjohtajana ja kaupunginhallituksessa ja ajaa muun muassa Huhtarinteen koulun ja CP-luokan perustamista.
1962 Onerva aloittaa Jyväskylän yliopiston lehtorina. Yliopistourallaan Onerva mm. perustaa logopedian klinikan, toimii logopedian, erityispedagogiikan sekä aistivammapedagogiikan lehtorina ja erityispedagogiikan vt. apulaisprofessorina. Hän tutkii ja opettaa erikoisaloinaan CP-vamma, dysfasia, kuulo- ja näkövamma sekä puheen ja kielenkehityksen vaikeudet. Lisäksi Onerva kehittää valtion erityiskouluja ja kouluttaa erityisopettajia sekä Suomessa että kansainvälisesti.
Petri-poika tulee Onervan ja Niilon perheeseen
kasvattilapseksi ja myöhemmin adoptioon.
Niilo Mäki kuolee, Onerva jää pienen Petri-pojan yksinhuoltajaksi.
Onerva matkustaa ympäri maailmaa kouluttamassa erityispedagogiikan aiheista, mm. Yhdysvalloissa Columbian ja UCLA:n yliopistoissa sekä Australiassa. Kontaktit yliopistoihin syntyvät maailman vammaisjärjestöjen keskusjärjestö RI:n konferensseissa sekä koulutuskomissiossa, joihin Onerva päätyy järjestötyön kautta. Onerva toimii aktiivisesti yhdistyksissä, mm. Kehitysvammaliiton hallituksessa, Kuulonhuoltoliiton varapuheenjohtajana ja Vajaaliikkeisten kunto ry:ssä (Onerva toimii edelleen Jyväskylän toimikunnassa vuonna 2021).
Lisensiaatin työ fonetiikasta, aiheena Delayed Auditory Feedback
eli DAF.
Onerva lähtee viemään suomalaisen erityisopettajakoulutuksen oppeja maailmalle. Hän ehdottaa Ulkoministeriölle kehitysyhteistyöprojektia, jossa Afrikan englanninkielisten maiden opettajia jatkokoulutetaan erityisopettajiksi Jyväskylässä. Projekti saa nimekseen STAFRICA ja Onerva toimii projektin puheenjohtajana ja yhtenä opettajista.
’
STAFRICA-projektin loppuseminaari pidetään Nairobissa.
Erityisopettajia valmistuu yhteensä 56.
Onerva perustaa Niilo Mäki Instituutin yhdessä Heikki Lyytisen ja Timo Ahosen kanssa ja jää eläkkeelle Jyväskylän yliopiston lehtorin virasta.
Onerva puheenjohtaa YK:n alaisen Maailman vammaisjärjestöjen keskusliiton Rehabilitation Internationalin (RI) World Conference-kokouksen koulutusosion Nairobissa. Onerva toimii RI:ssä myös koulutuskomission Suomen edustajana sekä RI:n Euroopan koulutuskomission puheenjohtajana.
Onerva aloittaa NMI:n kehitysyhteistyön yhdessä Heikki Lyytisen ja Timo Ahosen kanssa kouluttamalla yhteistyössä eri afrikkalaisten yliopistojen kanssa alan asiantuntijoita viiteen Afrikan maahan.
Onervalle myönnetään kasvatustieteen kunniatohtorin arvonimi Jyväskylän yliopistosta työstään erityispedagogiikan ja logopedian parissa.
Matka Keniaan Kenyattan yliopiston lastentutkimusklinikalle, jonka asiantuntijoita on koulutettu NMI:n projektissa.
Onerva saa Unescon kansainvälinen Jan Amos Comenius-palkinnon ainoana suomalaisena. Palkinto myönnetään tunnustuksena yli 60-vuotisesta työstä erityislasten ja -nuorten sekä oppimisvaikeuksien parissa.
Jyväskylään perustetaan Onervan mukaan nimetty Oppimis- ja ohjauskeskus Onerva sekä Onerva Mäen koulu (nyk. Valteri-koulu Onerva), kun Haukkarannan koulu ja Jyväskylän näkövammaisten koulu yhdistyvät.
Onervan 90-vuotisjuhlaseminaari: Erityisiä oppilaita,
erityistä opetusta – yhteistä kehitystä kaiken aikaa.
Niilo Mäki -säätiö ja instituutti täyttävät 30 vuotta
(juhlat pidettiin 17.11.2021).
>> Avaa tästä Juhlavuoden sivu <<
Onerva täyttää 95 vuotta joulukuussa. Hän toimii edelleen NMI:n hallintoneuvoston jäsenenä ja hallituksen varajäsenenä.