”Olen kiitollinen, että tässä elämäntilanteessa minulla on mahdollisuus tehdä osa-aikatyötä”

Kasvatustieteen maisteri Aino Raitolampi työskentelee koulutussuunnittelijan sijaisena Niilo Mäki Instituutin koulutustiimissä. Hänellä on pitkä historia NMI:llä, ja työn punaisena lankana on ollut vahva halu tukea lasten ja nuorten oppimista tarjoamalla koulutuksia heidän kanssaan työskenteleville ammattilaisille. Haastattelussa Aino kertoo työstään, sen merkityksellisyydestä sekä ajankohtaisista koulutusteemoista.

Olen Aino Raitolampi. Valmistuin kasvatustieteen maisteriksi vuonna 2015 Jyväskylän yliopistosta. Hoidan koulutussuunnittelijan sijaisuutta Niilo Mäki Instituutin koulutustiimissä tänä vuonna. Teen työtä osa-aikaisesti ja yleensä minut tavoittaa töiden ääreltä aamupäivisin. Minulla on 3- ja 7-vuotiaat lapset. Olen kiitollinen siitä, että tässä elämäntilanteessa minulla on mahdollisuus tehdä osa-aikatyötä.

Tulin NMI:n koulutustiimiin ensimmäisen kerran vuonna 2013 opiskeluihin liittyvän työharjoittelun merkeissä. Harjoittelun jälkeen olin NMI:llä kolme vuotta töissä ProKoulu hankkeessa. Esikoisen syntymän jälkeen olin muutaman vuoden pois työelämästä. Vuonna 2020 koulutustiimiin tarvittiin työntekijää ja tein tuolloin koulutussuunnittelijan töitä n. 1,5 vuotta. Kun kuopuksen syntymän jälkeen oli aika palailla työelämään, minulla kävi hyvä tuuri, kun tutussa tiimissä tarvittiin sijaista.

NMI:llä järjestetään koulutusta lasten ja nuorten parissa työskenteleville ammattilaisille. Työni pitää sisällään näiden koulutusten käytännön järjestelyjen hoitamista sekä yhteydenpitoa niin kouluttajiin kuin koulutuksiin osallistuviin asiakkaisiin. Jotta koulutus saadaan toteutettua, se vaatii paljon ennakkoon tehtävää työtä. Työhöni kuuluu myös mm. koulutusten markkinointia, koulutuksista ja NMI:n toiminnasta tiedottamista sekä raportointia.

Hoidan tällä hetkellä Opetushallituksen kustantamien koulutusten järjestelyjä. Näihin koulutuksiin ilmoittautuminen on maksutonta opetustoimessa työskenteleville. Tämän kevään koulutusten teemoina on ollut mm. oppilaiden psyykkinen oireilu ja kouluun kiinnittymisen haasteet, käyttäytymisen haasteiden kohtaaminen varhaiskasvatuksessa sekä koulussa, ongelmallinen digipelaaminen ja somen käyttö kouluissa sekä sanataiteen menetelmistä intoa ja iloa luku- ja kirjoitustaidon oppimiseen ja opettamiseen.

Tällä hetkellä kokoamme ensi syksyn ja kevään 2026 koulutuskalenteria. Ensi syksylle onkin luvassa mielenkiintoisia OPH-koulutuksia esimerkiksi neuropsykiatrisen oppijan tukemiseen lähikoulutuksena Porissa, kouluun kiinnittymisen haasteisiin, itsesäätelyn ja toiminnanohjauksen tukemiseen varhaiskasvatuksessa sekä S2-oppilaiden kielellisten taitojen arviointiin ja tukemiseen liittyen.

Pidän tärkeänä sitä, että kaikilla lapsilla ja nuorilla olisi mahdollisimman hyvät ja tasa-arvoiset mahdollisuudet oppia ja opiskella mahdollisista haasteista huolimatta. Olen kiitollinen, kun saan tehdä työtä, jossa pääsen hoitamaan lasten ja nuorten parissa työtä tekeville ammattilaisille suunnattuja koulutuksia erilaisista ajankohtaisista ja mielenkiintoisista teemoista. Koulutusten kautta saadaan vietyä oppimisvaikeuksiin liittyvää tieteellistä tietoa käytäntöön sovellettavaksi.

Tuottaa aina iloa, kun pystyn auttamaan asiakkaita koulutuksiin liittyvissä asioissa tai saamme positiivista palautetta koulutuksista. Kaikenlaiset palautteet ovat meille tärkeitä, jotta pystymme kehittämään koulutuksia entisestään.

Haluan toivottaa kaikille oikein hyvää kevättä! Muistakaa seurata NMI:n tulevaa koulutustarjontaa. Tulevat OPH-koulutuksen löytyvät osoitteesta https://koju.nmi.fi/kooste-maksuttomista-koulutuksista/ . Täältä löytyvät kaikki koulutukset mukaan lukien maksulliset koulutukset sekä verkkokoulutukset: https://koju.nmi.fi/tuote-osasto/koulutukset/